English
تلفن تماس : 03155347000
9
فروردین
۱۰ دلیل که چرا کاشان را دوست داریم؟

۱۰ دلیل که چرا کاشان را دوست داریم؟


داستان کاشان خواندنی است؛ از زمانی که روستایی در دل تاریخ و جغرافیای ایران زمین بوده تا امروز که یکی از شهرستانهای مهم کشور به شمار میرود. 
کاشان امروزی تا روزگاری ،کاسان ،قاسان ، کی آشیان و کاه فشان خوانده میشد و فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته که شنیدنی است
اما چرا کاشان را دوست داریم؟


نمایی از پشت بام خانه بروجردی ها

۱- تمدن دیرینه
در منطقه ای که فین کوچک نام دارد آثاری متعلق به دوران پارینه سنگی میانی به دست آمده که دیرینگی این منطقه را به بیش از صدهزار سال پیش میرساند دوره های مختلف تاریخی از عصرهای پارینه سنگی ،جدید فراپارینه سنگی نوسنگی (دوره روستانشینی اولیه ) مس سنگی ( روستانشینی پیشرفته ) و شهرنشینی عبور کرده و سپس به دوره حکومتهای اولیه و پادشاهیها میرسد در ادامه این مسیر از دوره های ماد، هخامنشی، سلوکی - اشکانی ، ساسانی و اسلامی گذر میکند تا به دوران معاصر می رسیم. 

امروز که قصد سفر به کاشان را داری، د با حضور در تپهٔ جنوبی سیلک میتوانید بر فراز عظیم ترین بنای پیش از تاریخ در منطقه فلات مرکزی ایران بایستید و شاهد پنج هزار سال استقرار مداوم در این مکان باشید.  و با دیدار از موزه سیلک سبک زندگی پیشینیانی را که هزاره ها قبل میزیستند تصور کنید شگفت انگیز است !


نمایی از زیگورات سیلک

۲- معماری
طبق نظر کارشناسان بومی ، تمام عناصر معماری ایرانی از قبیل سازههای شهری مثل قلعه ، باغ ، محله ، میدان، گذر و ساباط و همچنین بناهایی چون ،مسجد ،مدرسه ،بازار، کاروانسرا، آب انبار حمام و خانه همگی به زیبایی در کاشان قابل تجربه هستند.


نمایی از امامزاده درب زنجیر

۳- میراث ناملموس
از گذشته تا امروز کاشان مکانی برای برگزاری آداب و آیینهای ملی و مذهبی بوده است. امروزه مراسم گلابگیری و قالی شویان ( قالی شوران)  از مهمترین رویدادهایی است که یکی در بهار و دیگری در پاییز برگزار میشود.


نمایی از نحوه گلاب گیری سنتی

۴-جغرافيا
اختلاف دما بین مناطق مختلف این شهرستان را فقط با حضور در آن میتوان دریافت , برای درک تفاوت آب و هوای دامنه های سلسله جبال مرکزی با بستر کویر مرکزی , باید مناطق مختلف این شهرستان را هم در تابستان تجربه کرد و هم در زمستان؛ هم در شب و هم در روز.


نمایی از کویر مرنجاب

۵-خانه ایرانی
مفهوم کاشانه ، آشیانه و خانه در نام کاشان نهفته است کاشان بیشترین ، بزرگ ترین ،  زیباترین ،  اصیل ترین، فنی ترین و مقاومترین خانه های تاریخی را در خود جای داده است. امروزه بسیاری از این خانه ها با عنوان اقامتگاه های سنتی میزبان میهمانان اند.


نمایی از خانه طباطبایی ها

۶-خوردنی و نوشیدنی
مسافری که به کاشان میرود نباید از تجربه دلپذیر نوشیدنی ها و خوراکی های این شهر غافل شود. توصیه میکنیم هم به فکر چشیدن طعم بادمجان ، بامیه ، انار و شاتوت این سرزمین باشید و هم برای مزه کردن عرقیجاتش لحظه شماری کنید. کلوچه پشمک و باقلوای کاشان هم شهرت دارند.


کلوچه ، سوهان ، قطاب و باقلوای کاشان

۷-شهری پر از خلاقیت
هر چند به صورت رسمی ، نام کاشان در زمان نوشتن این کتاب ، در فهرست شهرهای خلاق دیده نمیشود، این شهر حداقل هم به لحاظ معماری و هم به لحاظ صنایع دستی و هنرهای سنتی لیاقت دریافت این نشان را دارد . کاشان جزو شهرهایی است که چندین کارگاه، گالری و موزه پویا را در خود جای داده که باید به دیدارشان شتافت.


نمایی از شَعربافی هنر قدیمی کاشان

۸-سنگ وگل
یکی از شگفتیهای کاشان در این است که از دل سخت ترین سنگهای معادن ، لطیف ترین و عطر انگیزترین گلها را میپروراند. از این روست که کاشان هر ایرانی را به یاد شعر معروف بیژن سمندر، شاعر و ترانه سرای ،شیرازی میاندازد و ناخودآگاه با خود چنین می سراید: «گل سنگم گل سنگم چی بگم از دل تنگم » و چه بسا ایرانیانی که شربت خنک گلاب را در خانه ای مینوشند که بنایش را سنگ کاشان آراسته است.


نمایی از قنچه های گل محمدی

۹-شهر هنر
کاشی ها هنر را از پیشینیان خود در هشت هزار سال پیش با ساخت بهترین ظروف سفالی فراگرفتند. کار با مس و ساخت زیورآلات در دوران پیش از تاریخ ، از شگفتیهای این دیار است. همچنین ظهور هنرهای نساجی ، بافندگی ، قلمزنی ، کاشی سازی و نقاشی تنها بخشی از هنرمندی اهالی کاشان است اما در این میان قالی بافی هنری است که کاشان را نه در ایران، بلکه در تمام دنیا زبانزد کرده است هنر قالی بافی کاشان به عنوان میراث ناملموس به ثبت جهانی رسیده است و دستافریدهای این شهر زینت بخش موزه های دنیاست.


قالیچه گلابتون کاشان

۱۰-میراث جهانی
شهرستان کاشان جزو معدود مناطق ایران است که سه میراث جهانی از آن در فهرست یونسکو به ثبت رسیده که عبارت اند از آیین سنتی و مذهبی قالی شویان( قالی شوران)، مهارتهای سنتی فرش بافی و باغ ایرانی فین کاشان.


نمایی از باغ فین کاشان

 

منبع :کتاب اهل کاشانم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *